Kuchyň

Jak doma uchovávat pečivo, aby vydrželo co nejdéle čerstvé

Dobré jídlo je základem spokojenosti snad každého člověka. Bez pravidelného doplňování energie si nikdo neobejde. Nakupování potravin patří mezi běžné domácí práce, jimž je nutné se věnovat alespoň jednou za týden. Pečivo se ale obvykle kupuje častěji. Kam ho doma uložit?

Kam uložit pečivo

Možná i ve vaší domácnosti se nakupuje jídlo při týdenním nákupu, na který vyrážíte nejčastěji v pátek nebo o víkendu. Domů si přinesete nejen základní potraviny, ale také lahůdky a všechno, co většinou do týdne spotřebujete. S pečivem je to jiné. Někteří si ho kupují denně, protože nemají rádi okoralé a oschlé rohlíky nebo chléb. Zde by ale kolikrát stačilo, aby bylo pečivo vhodně uložené. Není to zase taková věda. Velkou službu udělá chlebník.

Co je to chlebník

Když necháte pečivo na vzduchu, ztratí svou čerstvost poměrně záhy. Lepší je proto si pro jeho uchovávání pořídit chlebovku neboli chlebník. Je to ve skutečnosti menší skříňka s krytem, kterou lze nechat na pracovní ploše, aby pečivo bylo ihned k dispozici. Výhodou je, je-li chlebník vybavený nastavitelnými ventilačními otvory, aby v něm pečivo neplesnivělo.

K tomu by mohlo klidně dojít, jestliže by byla skříňka dobře utěsněna. Chlebníky se nejčastěji prodávají plastové nebo plechové, k dostání je i dřevěný nebo keramický chlebník. Ten si pořídí zejména ten, kdo má rád přírodní materiály.

Propadli jste domácímu pečení?

Do chlebníku si můžete uložit i svůj vlastní domácí chléb, který si sami upečete. V současné době to není neobvyklé, protože k dispozici jsou praktické domácí pekárny. K domácímu pečení se uchyluje stále více lidí. Díky tomu mají čerstvé pečivo prakticky každý den, aniž by pro něho museli jít do pekárny. Na přípravu chleba existují již hotové směsi se snadným použitím. Stačí si jen vybrat, jestli máte větší chuť na tmavý žitný chléb nebo slunečnicový.