Nová kuchyň: Jak ji správně zařídit?

Ne nadarmo je kuchyň často označována jako srdce domu. Každá hospodyně si svou kuchyň vzhledově představuje jinak. Některá preferuje barevnost, jiná vsází na nadčasovost. Ale kuchyň by měla být uspořádána tak, aby byla pro uživatele maximálně pohodlná. V dnešním článku se proto podíváme, jak si správně novou kuchyň zařídit.

Než se pustíte do rekonstrukce kuchyně, měli byste se rozhodnout, zda se obrátíte na výrobce kuchyní na míru, nebo raději investujete do sériově vyráběné kuchyně. Hlavní výhodou kuchyně na míru je, že budete mít kuchyň originální a sestavenou vašim potřebám. Kuchyňské studio vám zrealizuje 3D návrh, který vám přiblíží představu o tom, jak bude budoucí kuchyň vypadat.

Aby byla kuchyň praktická, je nezbytné správně uspořádat funkční zóny, zvolit vhodnou velikost, tvar a nesmíte opomíjet také moderní design. My se ale dnes podíváme konkrétně na rozdělení funkčních zón, které mají pro každou hospodyni velký význam.

Funkční zóny kuchyně

V první řadě se zaměříme na varnou zónu, což je místo, kde se nachází varná deska, digestoř a trouba. Tato zóna by měla být umístěna na jedné straně kuchyně, nikoliv uprostřed. Kolem varné zóny je vyžadován větší prostor. Už jsou dávno pryč doby, kdy byly trouby umisťovány nízko při zemi. Dnešní trendy se ubírají jiným směrem a odborníci doporučují nechat troubu ve výšce očí. Lépe se vám tak bude pracovat s plechy a pekáči a snadnější bude i kontrola připravovaného pokrmu.

Hlavní pracovní plocha by měla být umístěna uprostřed kuchyně, abyste měli snadný přístup jak k varné zóně, tak i zóně mycí. Šířka pracovní plochy by se měla pohybovat kolem jednoho až jednoho a půl metru. Na pracovní ploše potřebujete dostatek prostoru pro odkládání věcí. Výška pracovní plochy se doporučuje 85 centimetrů.

Další součástí kuchyně je mycí zóna, která se skládá z dřezu, baterie a dnes i myčky na nádobí. Tato zóna by měla být ve vzdálenosti až 1,5 metru od varné zóny.

A v neposlední řadě se zaměříme i na úložné prostory, které pojmou dostatek potravin, mrazničku a ledničku. Tyto prostory by měly být blízko sebe. Je vhodné mít kuchyňskou linku doplněnou o vysokou skříň s policemi, do které si uložíte potraviny.

Sdílet článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *